Element, Bileşik ve Karışım Arasındaki Fark Nedir?
Element, bileşik ve karışım, maddenin sınıflandırılmasında kullanılan üç temel kavramdır ve aralarındaki temel fark, onları oluşturan bileşenlerin kimyasal olarak birbirine bağlı olup olmadığıdır.
Element: Kimyasal yöntemlerle daha basit maddelere ayrılamayan en saf maddedir. Periyodik tablodaki her bir madde (Oksijen (O), Demir (Fe), Karbon (C) gibi) bir elementtir. Tüm atomları aynı sayıda protona sahiptir.
Bileşik: İki veya daha fazla farklı elementin, kimyasal bağlarla, belirli ve sabit bir oranda bir araya gelmesiyle oluşan yeni ve saf bir maddedir. Bileşiklerin özellikleri, onları oluşturan elementlerin özelliklerinden tamamen farklıdır. Örneğin, yanıcı bir gaz olan Hidrojen (H) ile yakıcı bir gaz olan Oksijen (O), birleşerek söndürücü bir sıvı olan Suyu (H²O) oluşturur. Su, bir bileşiktir.
Karışım: İki veya daha fazla maddenin, kimyasal bir bağ oluşturmadan, sadece fiziksel olarak bir arada bulunmasıdır. Karışımdaki maddeler kendi özelliklerini korurlar ve oranları değişken olabilir. Tuzlu su, bir karışımdır; hem tuzun hem de suyun tadını alabilirsiniz ve su buharlaştırılarak tuz kolayca ayrılabilir. Hava, salata ve alaşımlar da birer karışımdır.
Kelimeler: element, bileşik, karışım, kimya, madde, atom, molekül
İlgini Çekebilir
Kapalıçarşı Nedir?
Kapalıçarşı (Grand Bazaar), İstanbul'un merkezinde yer alan, dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biridir. 60'tan fazla sokağı ve 4.000'e
Görüntüle