Uçurtma Nasıl Uçar?

Bir uçurtmanın uçması, rüzgarın yarattığı kaldırma kuvveti ve bu kuvvetin uçurtmanın şekliyle nasıl etkileşime girdiğiyle ilgilidir. Uçurtma, "hücum açısı" adı verilen, rüzgara karşı hafifçe yukarı doğru eğimli bir açıyla tutulduğunda, rüzgar uçurtmanın alt ve üst yüzeyinden farklı hızlarda akmak zorunda kalır.

Bernoulli Prensibi'ne göre, uçurtmanın kavisli üst yüzeyi boyunca daha uzun bir yol kat eden hava, daha hızlı hareket eder ve bu da üst yüzeyde bir alçak basınç alanı yaratır. Uçurtmanın altındaki daha yavaş hareket eden hava ise daha yüksek bir basınç oluşturur. Alttaki bu yüksek basınç, üstteki alçak basınca doğru bir itme kuvveti uygular. İşte bu basınç farkının yarattığı kuvvete "kaldırma kuvveti" denir. Eğer bu kaldırma kuvveti, uçurtmanın kendi ağırlığından ve ipin uyguladığı aşağı yönlü gerilimden daha büyükse, uçurtma yükselir. Uçurtmanın ipi, onu doğru açıda tutarak rüzgarda uçup gitmesini engeller ve kuyruğu da dengesini sağlamasına yardımcı olur.

Kelimeler: uçurtma, aerodinamik, kaldırma kuvveti, bernoulli prensibi, fizik, rüzgar

İlgini Çekebilir

"Prokaryot" ve "Ökaryot" Hücre Arasındaki Fark Nedir?

Dünya üzerindeki tüm canlı hücreler, temel yapılarına göre iki ana gruba ayrılır: prokaryotlar ve ökaryotlar. Aralarındaki en temel ve en önemli fark,

Görüntüle