Bakterilerde "Yetersayı Algılaması" (Quorum Sensing) Nedir?
Yetersayı algılaması (Quorum Sensing), bakteri gibi tek hücreli organizmaların, bir araya gelerek kolektif davranışlar sergilemek için kullandıkları bir iletişim ve karar alma mekanizmasdır. Bu sistem, bakterilerin popülasyon yoğunluğunu algılamasına ve belirli bir sayıya (yetersayıya) ulaştıklarında gen ifadelerini senkronize bir şekilde değiştirmelerine olanak tanır.
Bakteriler, "otoindükleyici" (autoinducer) adı verilen küçük sinyal moleküllerini sürekli olarak çevrelerine salarlar. Popülasyon yoğunluğu düşükken, bu moleküllerin konsantrasyonu da düşüktür ve bir etki yaratmaz. Ancak bakteri sayısı arttıkça, ortamdaki otoindükleyici konsantrasyonu da artar. Bu konsantrasyon belirli bir eşiği aştığında, moleküller bakterilerin reseptörlerine bağlanır ve bu da toplu bir tepkiyi tetikler. Örneğin, biyofilm oluşturma, toksin salgılama veya biyolüminesans (ışık üretme) gibi eylemler, ancak yeterli sayıda bakteri bir araya geldiğinde ve bu iletişim sistemiyle "anlaştığında" gerçekleştirilir.
Kelimeler: quorum sensing, yetersayı algılaması, bakteri, mikrobiyoloji, biyofilm, kolektif davranış, biyoloji
İlgini Çekebilir
Laffer Eğrisi (Laffer Curve) Ekonomi Teorisinde Ne Anlama Gelir?
Laffer Eğrisi, ekonomist Arthur Laffer tarafından popüler hale getirilen ve vergi oranları ile devletin topladığı toplam vergi geliri arasındaki ilişk
Görüntüle