Neden Bazı İnsanlar Laktoz İntoleransına Sahiptir?

Laktoz intoleransı, vücudun "laktoz" adı verilen süt şekerini sindirememesi durumudur. Bu, bir süt alerjisi değil, bir sindirim sorunudur. Normalde, ince bağırsağımız, laktozu daha basit şekerler olan glukoz ve galaktoza parçalayan "laktaz" adlı bir enzim üretir. Bu basit şekerler daha sonra kolayca emilerek kana karışır.

Laktoz intoleransına sahip kişilerde ise, vücut yeterli miktarda laktaz enzimi üretmez. Bu enzim olmadan, laktoz sindirilemeden kalın bağırsağa geçer. Kalın bağırsaktaki bakteriler, bu sindirilmemiş laktozu besin olarak kullanmaya başlar ve onu fermente eder. Bu fermantasyon süreci, gaz, şişkinlik, karın ağrısı ve ishal gibi laktoz intoleransının tipik belirtilerine neden olan çeşitli asitler ve gazlar (hidrojen, karbondioksit, metan) üretir. Çoğu insan, bebeklik döneminden sonra laktaz üretimini doğal olarak azaltır, bu nedenle laktoz intoleransı yetişkinlikte oldukça yaygındır.

Kelimeler: laktoz intoleransı, laktaz, süt, sindirim sistemi, sağlık, biyoloji

İlgini Çekebilir

Bir Bisiklet Pompası Lastiğe Nasıl Hava Basar?

Bir bisiklet pompasının temel çalışma prensibi, havanın tek yönlü bir akışla sıkıştırılıp lastiğe aktarılmasına dayanır. Pompa, genellikle bir silindi

Görüntüle