"Teremin" (Theremin) Enstrümanı Dokunmadan Nasıl Ses Çıkarır?

Teremin, 1920 yılında Rus mucit Léon Theremin tarafından icat edilen ve sanatçının enstrümana hiç dokunmadan, sadece ellerinin konumunu değiştirerek çaldığı, dünyanın ilk elektronik müzik aletlerinden biridir. O ürkütücü, bilim kurgu filmlerini andıran sesiyle tanınır.

Tereminin çalışması, iki adet yüksek frekanslı osilatörün (salınıcı) ürettiği radyo frekansı alanlarının etkileşimine dayanır. Cihazın üzerinde genellikle iki adet anten bulunur. Dikey Anten, sesin perdesini (notasini) kontrol eder. Sanatçının eli bu antene yaklaştıkça, vücudunun kapasitansı antenin elektromanyetik alanını bozar ve osilatörün frekansını değiştirir. Bu frekans değişikliği, sesin daha tiz (ince) çıkmasına neden olur. El uzaklaştıkça ses pesleşir. Yatay, halka şeklindeki anten ise sesin şiddetini (volümünü) kontrol eder. Sanatçı elini bu antene yaklaştırdıkça ses kısılır, uzaklaştırdıkça ise yükselir. Bu iki elin hassas hareketleriyle, vokal benzeri, sürekli ve titreşimli bir melodi üretilir.

Kelimeler: teremin, theremin, elektronik müzik, enstrüman, müzik, teknoloji, osilatör

İlgini Çekebilir

Bir Ağacın Yaprakları Neden Genellikle Yassı ve Geniştir?

Ağaç yapraklarının o tipik yassı ve geniş şekli, bitkinin hayatta kalması için hayati bir işlev olan "fotosentez"i en üst düzeye çıkarmak için evrimle

Görüntüle