"Maraton" Koşusunun Kökeni Nedir?
Maraton koşusu, 42.195 kilometrelik bir mesafeyi kapsayan uzun mesafe koşusudur ve kökeni, M.Ö. 490 yılında Yunanistan'da yaşanan bir olaya dayanan popüler bir efsaneye dayanır.
Efsaneye göre, Atina ile işgalci Pers ordusu arasında geçen Maraton Savaşı'nı Yunanlar kazandığında, Pheidippides (veya Philippides) adında bir ulak (haberci), bu zafer haberini Atina'ya ulaştırmak için görevlendirilir. Pheidippides, Maraton ovasından Atina'ya kadar olan yaklaşık 42 kilometrelik mesafeyi hiç durmadan koşar. Atina'ya vardığında, son gücüyle "Nenikekamen!" ("Kazandık!") diye bağırır ve ardından yorgunluktan yere yığılarak hayatını kaybeder. Bu kahramanca koşu, 1896'da Atina'da düzenlenen ilk modern Olimpiyat Oyunları'nın organizatörlerine ilham verdi. Bu efsaneyi onurlandırmak için, Maraton'dan Atina'ya uzanan bir "maraton" yarışı düzenlediler. Bu ilk yarışın mesafesi yaklaşık 40 kilometreydi. Günümüzdeki standart 42.195 kilometrelik mesafe ise, 1908 Londra Olimpiyatları'nda, yarışın Windsor Kalesi'nden başlayıp kraliyet locasının önünde bitmesi için yapılan ayarlama sonucu belirlenmiş ve daha sonra standartlaştırılmıştır.
Kelimeler: maraton, tarih, pheidippides, antik yunan, olimpiyat oyunları, koşu, spor tarihi
İlgini Çekebilir
Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu (SAD) Nedir?
Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu (İngilizce: Seasonal Affective Disorder - SAD), genellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan ve ilkbahar ve yaz ay
Görüntüle