Neden Bazı İnsanların Alerjisi Varken Bazılarının Yoktur?

Alerjiler, bağışıklık sisteminin normalde zararsız olan maddelere (polen, ev tozu akarı, kedi tüyü, bazı yiyecekler gibi) karşı aşırı ve hatalı bir tepki vermesi sonucu ortaya çıkar. Bir kişinin neden alerji geliştirdiği, genetik ve çevresel faktörlerin karmaşık bir etkileşimine bağlıdır.

Genetik Yatkınlık: Alerji geliştirme riski, aile geçmişiyle güçlü bir şekilde ilişkilidir. Eğer ebeveynlerinizden birinde veya her ikisinde alerji varsa, sizin de alerji geliştirme olasılığınız artar. Vücudun belirli alerjenlere karşı nasıl tepki vereceğini düzenleyen çok sayıda gen bulunmaktadır. Çevresel Faktörler: Hayatın erken dönemlerinde belirli alerjenlere veya mikroplara maruz kalma (veya kalmama) da bağışıklık sisteminin gelişimini etkileyebilir. "Hijyen hipotezi"ne göre, çocuklukta daha az mikrop ve enfeksiyonla karşılaşan kişilerin bağışıklık sistemleri, zararsız maddelere karşı daha kolay aşırı tepki verebilir. Hava kirliliği, sigara dumanı, beslenme alışkanlıkları ve hatta stres gibi faktörler de alerji gelişimine katkıda bulunabilir. Kısacası, alerjiler, genetik bir zeminde çevresel tetikleyicilerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar.

Kelimeler: alerji, bağışıklık sistemi, genetik, çevresel faktörler, histamin, sağlık

İlgini Çekebilir

Antik Roma'nın İkonik Arenası: Kolezyum

Kolezyum, İtalya'nın başkenti Roma'da yer alan ve Antik Roma'nın en büyük amfitiyatrosu olan devasa bir yapıdır. Asıl adı Flavianus Amfitiyatrosu'dur

Görüntüle