"Theseus'un Gemisi" Paradoksu Nedir?

"Theseus'un Gemisi", bir nesnenin zamanla tüm parçaları değiştirildiğinde, o nesnenin hala aynı nesne olup olmadığını sorgulayan bir kimlik ve süreklilik paradoksudur. Paradoks, Yunan tarihçi Plutarhos tarafından aktarılan bir efsaneden gelir.

Efsaneye göre, Atina'nın kurucu kralı Theseus'un gemisi, hatıra olarak limanda muhafaza edilir. Ancak zamanla geminin tahtaları çürür ve her çürüyen tahta, yenisiyle değiştirilir. Yıllar sonra, geminin orijinal tahtalarının hiçbiri kalmamıştır; hepsi yeni tahtalarla değiştirilmiştir. Paradoks şu soruyu sorar: Bu gemi hala Theseus'un gemisi midir? Eğer evetse, ne zaman Theseus'un gemisi olmaktan çıkmıştır? Eğer hayırsa, tam olarak hangi tahta değiştirildiğinde kimliği değişmiştir? Paradoksu daha da karmaşıklaştıran bir soru daha vardır: Eğer birisi çıkarılan tüm eski, orijinal tahtaları bir araya getirip yeniden bir gemi inşa etseydi, bu iki gemiden hangisi gerçek Theseus'un gemisi olurdu? Bu paradoks, felsefede kimlik, değişim ve süreklilik kavramlarını tartışmak için kullanılır.

Kelimeler: theseus'un gemisi, paradoks, felsefe, kimlik, metafizik, değişim, süreklilik

İlgini Çekebilir

Maden Nedir?

Maden, yer kabuğunda doğal olarak bulunan ve ekonomik bir değere sahip olan, insan eliyle çıkarılıp işlenebilen mineral veya mineral topluluklarıdır.

Görüntüle