Vücutta "Serbest Radikaller" Nedir ve Neden Zararlıdır?

Serbest radikaller, dış yörüngelerinde "eşleşmemiş" bir elektrona sahip olan, son derece kararsız ve reaktif moleküllerdir. Bu eksik elektron, onları kararlı bir hale gelmek için, çevredeki diğer moleküllerden (hücre zarları, proteinler ve hatta DNA gibi) bir elektron "çalmaya" iter.

Serbest radikaller, hem normal metabolik süreçler (enerji üretimi gibi) sırasında hem de UV ışınları, sigara dumanı, hava kirliliği ve radyasyon gibi dış etkenlerle vücutta doğal olarak oluşurlar. Bir serbest radikal başka bir molekülden bir elektron çaldığında, o molekülün kendisini de bir serbest radikale dönüştürerek yıkıcı bir "zincirleme reaksiyon" başlatabilir. Bu süreç, "oksidatif stres" olarak bilinir. Oksidatif stres, hücre zarlarına, proteinlere ve DNA'ya zarar vererek hücrelerin işlevini bozabilir. Bu hücresel hasarın, yaşlanma süreciyle ve kanser, kalp hastalıkları, Alzheimer gibi birçok kronik hastalıkla ilişkili olduğu düşünülmektedir. "Antioksidanlar" (C ve E vitaminleri gibi) ise, serbest radikallere bir elektron vererek onları zararsız hale getiren ve bu zincirleme reaksiyonu durduran moleküllerdir.

Kelimeler: serbest radikaller, oksidatif stres, antioksidan, sağlık, biyokimya, yaşlanma, hücre

İlgini Çekebilir

Mars'ta Su Var mı?

Evet, Mars'ta su vardır, ancak günümüzde yüzeyde büyük okyanuslar veya nehirler şeklinde sıvı halde bulunmaz. Mars'taki su, büyük ölçüde donmuş halde

Görüntüle