Eyfel Kulesi Yazın Neden Uzar?

Eyfel Kulesi'nin boyunun yaz aylarında uzaması, "termal genleşme" adı verilen temel bir fizik prensibinin sonucudur. Metaller dahil çoğu madde, ısıtıldığında genleşir (hacmi artar) ve soğutulduğunda büzüşür (hacmi azalır).

Eyfel Kulesi, dövme demirden yapılmış devasa bir metal yapıdır. Yaz aylarında, Paris'teki hava sıcaklığı arttığında, Güneş ışınları kulenin metal yapısını doğrudan ısıtır. Isınan demir atomları daha fazla enerji kazanır ve daha hızlı titreşmeye başlarlar. Bu artan titreşim, atomların birbirinden biraz daha uzaklaşmasına neden olur. Milyarlarca atomun bu minik uzaklaşması, bir araya geldiğinde, kulenin genel olarak her yönde genleşmesine yol açar. Bu genleşmenin en belirgin etkisi dikey yönde olur ve kulenin toplam yüksekliğinin, sıcaklığa bağlı olarak, kış aylarına göre **15 santimetreye kadar** artmasına neden olabilir.

Kelimeler: eyfel kulesi, genleşme, termal genleşme, fizik, ilginç bilgi, mühendislik, metal

İlgini Çekebilir

Güneş Saati Zamanı Nasıl Gösterir?

Güneş saati, gün boyunca Güneş'in gökyüzündeki hareketini kullanarak zamanı gösteren en eski zaman ölçme aletlerinden biridir. Çalışma prensibi, sabit

Görüntüle